Thursday, October 6, 2011

Make my baby

Posted by Chilla Jamaludin at Thursday, October 06, 2011
Reactions: 
0 comments
Bile bos tade tenet jela kojenye..
Ni ghupe bakal anak yg lahir ke muka bumi ni..
Hasil gabungan muka Chilla and Suami..
Ihsan dr  “make a baby”..
Cam China plak ha,klw jepun maybe chumel sket.huhu
Sje2 je ni tau..
Jangan caye sgt plak k.hikhik

"THE BACK UP PLAN by J.LO & Alex O'Loughlin" mmg sesuai utk para Suami pahami

Posted by Chilla Jamaludin at Thursday, October 06, 2011
Reactions: 
0 comments
Plot

Zoe (J.Lo) decided to be single mother and undergoes artificial insemination. At the same time she meets Stan (Alex) when they are both to hail the taxi. Stan asked Zoe for the date. Zoe still uncertain whether she pregnant or not. She didn't know how to tell Stan because at the same time she fall in love with Stan.

 After the next date, which at Stan's farm Zoe's finds out that she pregnant. They make love and afterwards Stan getting angry because she is not telling him the true story and Zoe believing the things is over between them. However Stan make a decision to be the father of her baby.

 From here he  started to be sweet couple by take care of Zoe..the way pregnant mum dress, eat and sleep.


Kata2 dari Chilla

This movie is really suit for those who are first time being a mother and father..

Tidak dinafikan Isteri2 akan berubah dr segi pemakaian, pemakanan and masa rehat..
Chilla sendiri bile badan da besar mmg kena pinjam baju mak la, jubah mak. cz klw nk beli mmg xberbaloi cz 9 bulan je badan jadi cmni after that mmg slim blk la (harap2)..
Makan tu mmg kena 6x sehari. 3 main courses 3 dessert ke buah ke keropok ke..
kadang2 tggu suami habis wat keje, dia kejut pon kte tetibe rse lapa then MAKAN la lagi..
Nk ckp pasal rehat ni yg kesian kt suami n mak..
Suami balik kte da terlentang..
Dia tengok tv, kte da tido..
Nk gosok baju pon dia la yg tlg..
nk angkat bende berat pon dia la juga..
Bab memasak plak byk susah kn mak yg sorg tu..

So want to stress up, all the husband should be patient with pregnant mother's sign because she pregnant is due to your act also. MyEm0.Com

Wednesday, October 5, 2011

Falling Pregnant is a Great Bounty of Allah Ta'ala | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Posted by Chilla Jamaludin at Wednesday, October 05, 2011
Reactions: 
0 comments
Falling Pregnant is a Great Bounty of Allah Ta'ala | iluvislam.com + discover the beauty of islam

The BackUp Plan Exclusive Scenes IndependentMusicWomen

Posted by Chilla Jamaludin at Wednesday, October 05, 2011
Reactions: 
0 comments

The Back-up plan promo teaser

Posted by Chilla Jamaludin at Wednesday, October 05, 2011
Reactions: 
0 comments

The Back-up Plan - The dress rip up scene, J.Lo

Posted by Chilla Jamaludin at Wednesday, October 05, 2011
Reactions: 
0 comments

Thursday, September 29, 2011

Perkembangan BABY & MUMMY..

Posted by Chilla Jamaludin at Thursday, September 29, 2011
Reactions: 
0 comments
6 bulan berlalu.. (nk ckp da lame xupdate sbnrnye tp malu!huhu)

Usia perkahwinan & usia kandungan sama Cuma kiraan hari yg berbeza..

Alhamdulillah semuanya berjalan lancar..

Kandungan saya sihat Cuma risau tentang berat badan saya yang kurang bertambah.Takut baby xcukup makan.Makan 6kali sehari bukan etika saya tapi segalanya untuk baby.Jantina sudah diketahui sejak 3 bulan lagi.Ramai cuba meneka tapi saya buat xtahu saja.Sbb itu melalui “scan”, sekiranya Allah “kun fayakun” jantina yg lain pon saya akan terima.But deep inside our hearts nk yg scan tu.huhu
Barang baby pon da beli sikit2 start bulan July mase ekspo kt Mid Valley. Mase tu mmg plan beli barang yg betul2 mahal je. Contoh; Medela Breast Pump..kt luar kn mahal..dapat la harga RM299 yg electric single tu. Tapi until now xteliti lagi cara penggunaannya.

Perkembangan kandungan sehingga 6bulan ni baru saya tahu mmg saya da xblh pkai heel cz urat di kaki sudah Nampak..xdpt nk jln laju2 lagi. Xkesahla org kate “awak Nampak xlarat la” yes mmg rase cm xlarat pon cz baby active & kaki slalu cramp..kt ofiz kne pkai stoking klw x mmg beku n xsenang duduk la.

Baby now can listen..so xblh nk stay kt tmpt2 yg bising. Xmo perkembangan dia terjejas oleh sbb environment yg xbgs. Chilla & suami tgh berusaha untuk cari umah sendiri..xkesah even xmewah but biar la selesa. Hopefully Allah dengan doa kami.. “Mahukan persekitaran yg selesa..tempat tinggal sendiri  yg blh wat dr ni berdikari..anak yg sihat tubuh badan & cerdik akal fikiran..rezeki yg mencukupi..AMIN”

Raya tahun ni Chilla dapat raya di Kelantan but xenjoy sangat cz mase suntuk..5hari mne cukup kan..klw blh nk 2minggu di sana. Xdapat nk jln sgt..xpe nex year hopefully dpt cuti lame n bwk baby jln2.

Bakal mengharungi 3bulan setengah bersama kandungan..doa kan chilla ye! Chilla selitkan gambar semasa berbuka puasa bersama kawan2 sekolah & jamuan raya di UIA..jumpa lagi.


Fast breaking at Kg Baru

Open U at UIA


Saturday, July 2, 2011

Panduan Pemakanan Ibu Mengandung

Posted by Chilla Jamaludin at Saturday, July 02, 2011
Reactions: 
0 comments
Nuffnang Ads

Semasa mengandung, anda bukan sahaja perlu meningkatkan jumlah pemakanan anda, tetapi yang lebih penting ialah apa yang anda makan. Kebiasaannya, wanita mengandung memerlukan penambahan 300 kalori/hari daripada biasa terutamanya semasa trimester terakhir di mana bayi membesar dengan pantas. Penambahan 300 kalori sehari tersebut penting diperolehi daripada makanan yang berkhasiat supaya ia boleh menyumbang kepada pembentukan dan perkembangan bayi.

Mengapa pemakanan sihat penting semasa mengandung
Pernahkah anda terfikir mengapa berat badan anda bertambah 10-15 kg (secara purata) semasa anda mengandung sedangkan berat bayi yang baru lahir hanya ¼ daripada itu? Walau pun ianya berbeza bagi setiap individu wanita yang mengandung, faktor-faktor di bawah menyumbang kepada pertambahan berat badan:
  • Berat bayi : 2.5 – 3 kg
  • Penyimpanan protein, lemak dan nutrien lain yang berlebihan : 2.75 – 3 kg
  • Penambahan darah : 1.5 – 2 kg
  • Penambahan cecair badan yang lain : 1.5 – 2kg
  • Pembesaran payudara : 0.75 – 1 kg
  • Pembesaran uterus (rahim) : 0.75 – 1 kg
  • Cecair amniotik (air ketuban) : 0.75 – 1 kg
  • Plasenta (uri) : 0.5 – 0.75 kg
Selain daripada penambahan berat bayi, faktor-faktor lain juga penting untuk memastikan fisiologi ibu berubah mengikut keperluan ibu mengandung. Corak penambahan berat semasa mengandung bagi individu juga berbeza. Jika anda mula mengandung semasa berat badan berlebihan, berat anda mungkin akan turun sedikit pada awal trimester manakala penambahan akan berlaku bagi ibu yang kurus atau mengandung anak kembar.
Makanan semasa mengandung
Semasa mengandung, apa sahaja yang anda makan dan minum merupakan sumber utama nutrien bagi bayi anda. Pemakanan anda berkait rapat dengan kesihatan bayi sehinggakan kebanyakan doktor menasihatkan supaya tidak mengambil sebarang risiko dengan makan makanan yang berkemungkinan memudaratkan bayi seperti alkohol.
Sama ada anda mengandung atau tidak, diet yang sihat merangkumi protein, karbohidrat, lemak, vitamin, mineral dan air yang mencukupi. Jika anda mengamalkan pemakanan mengikut sistem piramid makanan, ini menunjukkan yang anda berpotensi untuk menjadi individu yang sihat.
Penting bagi ibu mengandung untuk memvariasikan makanannya bagi memperoleh semua keperluan nutrisi ibu dan bayi. Makanan yang perlu dimakan semasa mengandung ialah:
  • Buah-buahan dan sayur-sayuran – target untuk makan 5 hidangan sehari termasuk sebagai snek, jus dan salad.
  • Makanan berkanji – roti, nasi, pasta, ubi kentang. Banyakkan bijirin penuh (wheat, whole grain)
  • Makanan berprotein tinggi – Daging, ayam, ikan, telur, kekacang (soya). Banyakkan makan ikan sekurang-kurangnya 2 kali seminggu.
  • Makanan berkalsium tinggi – Susu, yoghurt, cheese.
  • Makanan berserat tinggi – Jadikan sayur, buah, bijirin dan kekacang sebagai makanan kegemaran kerana ia boleh mengelakkan sembelit.
Piramid makanan
Piramid Makanan
Minum banyak air dan elakkan makanan berlemak dan bergula tinggi seperti kek dan coklat kerana ia mengakibatkan pertambahan berat badan berlebihan dan seterusnya meniggikan risiko mendapat kencing manis (gestational diabetes mellitus)
Jika anda sukakan snek, ambil raisin, biskut bijirin penuh (Jacob’s atau IKO), salad buah, yoghurt atau sebarang makanan bernutrisi yang lain.

Perkara yang perlu diambil berat semasa membeli makanan
Makanan basah seperti ikan, ayam dan daging harus dibeli segar dan dijamin kebersihannya. Pastikan sayur-sayuran dan buah juga segar dan tidak mengandungi pestisid (kebiasaannya, sayur berlubang dimakan ulat atau serangga tiada pestisid). Bagi makanan yang dibungkus atau dalam tin, baca label makanan yang menunjukkan kandungan nutrisi dan kalori makanan tersebut. Terdapat juga label makanan yang memberikan cadangan hidangan yang bersesuaian bagi diet seharian. Apabila anda mengandung, cadangan hidangan bersesuaian juga sebenarnya bertambah seiring dengan keperluan untuk penambahan kalori. Periksa label makanan sebelum membelinya supaya makanan tersebut dapat dipastikan:
  • HALAL kerana makanan akan menjadi darah daging anda dan bayi
  • Berkhasiat untuk kesihatan anda dan bayi
Perhatikan juga tarikh lupus (expiry date) makanan dan pastikan pembungkus / tin makanan dalam keadaan sempurna (tiada kebocoran, tercemar, kemek). Walau pun nampak remeh, tetapi ia sebenarnya penting kerana makanan yang tercemar atau sudah lupus tarikhnya boleh menyebabkan anda keracunan makanan sekaligus boleh memudaratkan kesihatan bayi anda.

Bagaimana anda tahu yang pemakanan anda sihat semasa mengandung
Kunci utamanya ialah dengan mempelbagaikan pengambilan makanan dalam kumpulan yang berbeza-beza (seperti yang dicadangkan di atas) dengan jumlah yang mencukupi. Jangan risau jika anda mengalami alahan yang teruk dan tiada selera makan pada trimester pertama. Keadaan ini tidak akan memberikan impak yang besar kepada bayi anda kerana bayi akan mendapat nutrisi terdahulu daripada anda sebaik sahaja anda makan. Bagi yang mengalami alahan yang mencapai trimester kedua sehingga bersalin, pastikan anda tetap makan makanan berkhasiat- biar sedikit tetapi kerap. Walau pun penambahan berat badan ideal semasa mengandung yang dicadangkan ialah 10-15 kg (kebiasaannya 1.5 – 2.5 kg pada trimester pertama dan 0.25 – 0.5 kg / minggu pada trimester ke -2 dan 3), jangan hadkan diri anda. Sebaliknya, fokus pada pemakanan yang sihat dan seimbang untuk memastikan anda dan bayi sihat.


Petikan diambil daripada : Srikandi Mama 

Thursday, June 30, 2011

Short note

Posted by Chilla Jamaludin at Thursday, June 30, 2011
Reactions: 
1 comments
Sedih..
Sedih sgt bile rase diri xdiperlukan..
Kadang2 konfius, adakah ini perasaan ku semata atau org btl2 wat sy cmtu..
Sy ni x perfect tp sy cube jd perfect..
Sy ni xcantik tp sy cuba jd cantik even muka sy betul2 pucat..
Sy ni bkn seorg yg lemah lembut and pandai jaga hati org tp sy cube krgkn yg negatif itu..
Sy try utk jd yg terbaik tp mgkn org xsuke..
Sy minta maaf tp xdilayan..
Siapa la sy nk menagih simpati org..
N airmata ni g la jauh2 agar sy xyh nk nangis n pk kn lg..


Wednesday, May 25, 2011

my BLOGIVERSARY!

Posted by Chilla Jamaludin at Wednesday, May 25, 2011
Reactions: 
0 comments


Sedar xsedar sudah setahun "mydayisnotlikeu" di alam maya..
Alhamdulillah..


Sebenarnye dalam bulan 5 tahun ini banyak keberkatan yang Chilla dapat..
Seperti ;
  • Hamil
  • Naik gaji
Chilla xmo ape2 jz nk Makan,Makan n makan..
So anyone want to treat me?

Friday, May 20, 2011

Rezeki dari ALLAH

Posted by Chilla Jamaludin at Friday, May 20, 2011
Reactions: 
0 comments
Seminggu yang lepas Chilla mengalami masalah kesihatan yang tidak stabil.

ü  Sakit kepala
ü  Sakit perut cm sengugut
ü  Kerap buang air
ü  Angin/Lenguh badan
ü  Loya
 
Lagi teruk bile Cuti Hari Wesak chilla sakit perut cm cirit birit  & muntah..

Dialog bersama encik Chairil ...
En Chai : Sayang ok x ni?
Chilla : Erm,xtau la..
En Chai : Pewut cm keras je ni..ade baby ye.
Chilla : (hanya mampu tersenyum menahan sakit)
En Chai : Ptg t kte g klinik la
Chilla : Ala, watpe? Nk ckp sakit pe kt doc t?
En Chai : (garu kepala)


Petang tu kami g ke KLINIK KITA, Pandan Jaya..
Di meja pendaftaran..
Nurse : Sakit ape ye?
Chilla & En Chai : (saling memandang..senyum)
Chilla : Ntah..sje nk check.
Nurse : Mne bley sje2
En Chai : Xsehatla..xsedap badan.

Time masuk bilik doc..

Doc : ye Puan Adila, sakit ape ni..
Chilla : Erm..(nervous,tangan da sejuk..pandang Abg Chai)
             Badan saya banyak angin..selalu nk kne urut. Sakit belakang. Period da xdtg...bla3x.
Doc : Da wat Urine Test?
Chilla : (pandang En Chai) belum..
Doc : Nape xcheck? Cmtu wat Urine Test la..
Chilla : erm..ye ke? Dalam hati  (kte bru first time mne la tau perlu ke check, nk mrh org plak)

Klua ke ladies. Sambil menunggu giliran lagi sekali (seb bek xramai orang)
Chilla : Syg,cmne klw xde?
En Chai : Bug yakin mesti ade punye!
Chilla : (eh,excited nye dia ni!huhu)

Masuk kembali dalam bilik doc..
Chilla : xde ye..(pandang manje pd doc)
Doc : Sape kate xde, bile last period? Brape hari period? Bile kawen?
Chilla : last month 6hari je..8 April.
Doc : Da hampir 5minggu ni.. tapi bagus juga awak tau simptom2 awal ni at least bley berdoa & jaga kesihatan.
Chilla : Ok (masih blur)

Alhamdulillah..

Tuesday, May 17, 2011

Sebulan bergelar PUAN

Posted by Chilla Jamaludin at Tuesday, May 17, 2011
Reactions: 
0 comments
Pejam celik sudah hampir sebulan Chilla bergelar isteri..
Xsangka sudah bergelar ISTERI dan bertukar panggilan dari CIK menjadi PUAN..
Bersyukur kehadrat ilahi dipertemukan jodoh yang baik..

Suami yang :-
ü Memahami
ü Pandai mengambil/menjaga hati
ü Rajin menolong
ü Tidak cerewet dengan persiapan diri & masakan saya
 
Alhamdulillah..

Bila sudah bergelar Puan, sudah tentu tujuan hidup ini lebih matang..
Chilla pernah tersentap dengan ucapan seorang kenalan bila dia berkata..
 “Awak dah nak kawen, sure awak dah tua kan?”
Erm, berkahwin pada usia awal 20an ini sudah menjadi normal pada zaman ini sebenarnye.
Chilla betul2 xsuka bila dia berkata begitu..sungguh close minded!
Kne tengok juga perbezaan pembesaran Chilla dengan yang lain..
Bukan nak bangga diri..

Just nk terangkan yang Chilla rse Chilla nk nikah pada usia ini sebab :-

ü Chilla rse Chilla dah jumpe dgn calon suami yang sesuai
ü Chilla malas nk bercinta lama
ü Chilla sudah ade sumber pendapatan yang bermula sejak 2009 lagi
ü Chilla sgt disiplin dlm menyimpan duit, setahun simpan da bley dapat RMxx,xxx.00. So bile da ade duit sure da bley kawen kn?huhu (itu syarat yg diberikan oleh mummy)
ü Chilla dapat restu mummy  n  daddy.. (Mummy sgt ske menantu dia!!!)
ü Mummy sudah 60-an so Chilla nk bg dia rse jaga cucu sendiri
ü Yg penting Chilla sudah sedia bergelar Isteri dan Ibu.

Sebenarnya paling penting kne kenal diri..
muhasabah diri ape yg kte inginkan dalam kehidupan ini..
Kalau rse masih inginkan keseronokan, enjoy la..byk kn berkawan, byk kn kumpul duit.
Chilla rse Chilla da penat rse seronok itu..
Keseronokan yg tidak kekal..
Keseronokan yg kelihatan satu pembaziran..
Jz gaji lebih 4k & melancong overseas je belum wat lg..
Xpe,insyallah rezeki akan ade..
Sebut pasal rezeki, Chilla slalu teringat pesan seorang sahabat yg plg Chilla sayangi..FARDHIAH RAHAH.

“Bile jumlah keluarga/ikatan bertambah dari satu menjadi dua, dua menjadi tiga..insyallah rezeki turut bertambah dari satu menjadi dua, dua menjadi tiga. Tuhan saje yang tau..tiada sape boleh tentukan arah hidup kite melainkan kte yg ingin ia jadi begitu..Berdoa & bertawakal. Insyallah yg terbaik utk kte”

Doakan kebahagiaan kami..AMIN.

Thursday, April 21, 2011

Ceritera vendor2 kawenku

Posted by Chilla Jamaludin at Thursday, April 21, 2011
Reactions: 
0 comments

Salam..
Seperti yg dijanjikan Chilla akan update “ceritera vendor2 kawen ku”
Bukan senang nk handle majlis sendiri sedirian tanpa bantuan orang lain..lain la kalau da tempah wedd planner siap2..chilla xmampu nk hire org.huhu.

1.      Mule2 yg Chilla piker adalah pelamin & baju..make up?last2 baru terpikir bende tu penting gak.huhu. Sini ada pic pelamin nye..  Alhamdulillah ktorg dpt harga promosi 2009..nmpk sgt lame persiapan tu. Huhu. Butiknye SATRI’S sederet dgn pizza hut ampang point..xrugi tempah dr butik kak sat ni..pasti rambang mata nk pilih baju. Rmai kawan adore gile dgn pelamin nye..sampai ble chilla n husband turun dr stage pon ramai yg ske2 ati dok kt pelamin yg indah itu.


2.      SRI PAYUNG penyedian main table,lauk pauk,aturan floor plan sume dilaksanakan olehnya. Floor plan chilla yg reka 100% but terkilan bab kerusi ibu bapa..cmne la mak bapa sy nk duduk klw kerusinye betul2 dpn kek..haiyo!!! Ramai puas ati dgn kesedapan lauk pauk..bayangkn kol 230pm kakakku da memekak lauk da abiz..sebenarnye xabiz pon but maybe sedap sgt kot cz tgk org bukan ramai pon yg dtg.. ;(. Credit to kak ros,owner SRI PAYUNG cz beri komitmen 100% pd majlis saya padahal ade lg 2majlis nk diuruskan. Saying sgt dia pada saya. Must give sumthing to her later.

3.      Photographer & videographer & kad & bunting..tgk saje facebook chilla brape org yg jd photographer majlis?xterkire..thanx pd kawan2 & saudara mara cz sudi dtg n snap pic for me..kenangan kn? Neway, we, husband n wife kindly assign RAJA SEHARI2U @ USOPHOTO to be our formal photographer.. thanx to en ejal yg xpenat layan karenah saya yg mcm2 ni utk video n photo..en azli, abg nye plak (biznez adek bradek ni) yg wat kn printing card n bunting..mse nk majlis tu siap dia kate “awakla client saya plg manis suarenye!hahaha” klaka..xde kne mengena dgn keje yg dia wat utk chilla.
4.      cantik x? Kreatif x? Ni additional thing2 yg awal chilla tempah dr zura sweetdesignkreatif. Dia da lame wat biznez ni n now ade tambah2 bende len gak dlm biznez dia..chilla risau tempah dgn dia cz dia bru pas deliver..then nk jaga baby lg kn takut dia xterbuat je..pastu a week before wane kain buku tu dia wat slh plak..mule2 chilla kesian la nk soh dia redo ikut btl2 ape yg chilla nk cz bende dia wat last minute n chilla plak da malas nk pk bende2 kecik dlm mse2 cmtu but yg bgs dia desak gak chilla utk soh dia redo..katenye “saya klw bley nk client puas ati ape yg saya jual”..bgs sgt2 kn..she really try her best to sell her products..so dpt la chilla n husband merasa guestbook tu..jz maybe bende ni baru @ org xperasan so jz half of the book je yg ber sign.
5.      Deco hantaran chilla tempah dr Jemari Kreatif..dr laz july xsilap..lame deposit dab g pd kak ct kte ni..siap kak ct xsanggup nk pegang lame..at last chilla soh proceed gak cz mls nk pk vendor len..utk hantaran ni chilla xsempat nk bergambar sgt..cm kelam kabut gle time nikah tu..chilla jd cm menyampah plak kn.. 

6.      Sweet bride & groom boxes chilla beli utk 700 tetamu ni dtg dr MARRYME2U pemilik yg bernama kak dell..chilla beli kotak ni dr july last year..maklum la kn sbnrnye nk kawen dec 2010 but postpone to my buzday month. Seb bek kotak2 yg chumel ni elok lg ble sampai mse nk menggunakannya..but xcukup 20 kotak..miss kn,patutla ade lbh minimuffin nye..then chilla nk xnk chilla kne gtau gak owner takut kne kt org len gak kn..(but sbnrnye nk kn return money!huhu). ble da gtau tu seb bek la kak dell ni baik ati pulangkn blk duit chilla n husband tu...pasni bley order utk kotak majlis aqiqah plak!huhu 

7.      Fluffy minimuffin came from kak ct which from ukay perdana..this is the 3rd time we ordered form her..of cz puas ati la kn da order byk kali..siap dia bg lbh 150 pieces minimuffin..mak cik2 n sedara pe lg ngap2 la mse nk mengisi tu!huhu

8.      Pretty lollychoc & yummy cheese brownies & sweet fruit tart were sent by kak ita HOMEYLICIOUS FLAVOUR.  Kak ita ni siap antar ke dewan reception pg sabtu tu gak utk pastikan brownies tu dlm keadaan baik n bermutu..thanx sgt kak ita cz really be good vendor for me n husband..will order macaroon n cake from u soon..tggu!

9.      HENNA NOORCOLLECTION.. Tq cz completed my solemnization day..majlis nikah xmeriah klw xpakai inai kan2?huhu kak nor & bro firdaus pkai kn inai chilla dr kol 10pm sampai 130am..ye la pakej together with groom and another 3 family members..sumenye RM170. Berbaloi la kan..da 2minggu,inai di kaki masih ade..di tgn da kabur2 da cz byk kne air kn.huhu. so klw ade yg nk tempah utk perkahwinan,amat puas hati klw tempah dr vendor ni..henna dr Pakistan..ade ijau ade purple.

Rase terharu sgt bile org yg kte assign bg full commitment n the event went smooth..n sikap chilla klw chilla da rse puas ati dgn sesorg/produk, chilla akan setia..begitu juga dgn vendor2 ni..klw ade yg bley diguna pkai utk nex journey insyallah chilla akn stick dgn dorg..cz pyh nk cry g baru cz mcm2 perangai cz chilla da terkena mse org yg wat biskut last minute tarik dr seb bek xbyr depo..dia senyap cmtu xde belas kesian lgsg dgn kte yg lg sebulan nk majlis ni..then kte plak terpakse la surf tenet sne sni nk cr vendor..call2/email2 vendornye janji nk contact blk but sampai abiz majlis nix de contact pon..at least text la xbley nk giv commitment so xde la kte wat dosa kutuk dorg kn!hehe akhirnye chilla assigned org yg pernah chilla order gak..jauh nk amik pon xpela janji kte tau dia wat sedap kn..
Xlupe thanx so much pada mummy yg sponsor dewan..ayah yg spent so much time for my wedd..kakak & angah & abg fairuz yg sudi duduk bersama time nikah n byk menolong on my reception day n sanggup cr gak mic utk solwmnization’s day..my bez frenz ever, fardhiah raha yg byk bg kate perangsang even dia sendiri xkawen lg..(wei,mne bju tdo aku yg seksi?huhu)..afiq yg sudi jd pembaca doa..kak long n abg wan yg tlg amikkan hantaran di shah alam nun jauh di sana..mak cik n busu yg ade wat tambahan utk door gift (klw xde additional ni rse mmg xcukup pe yg chilla sediakan). Ma n abah yg nk gak wat sirih junjung n wat tambahan hantaran.  Sedara mara yg xsempat nk berblanje2..sory sgt & thanx so much for ur help.


I love all of u

Tuesday, April 5, 2011

Very soon..

Posted by Chilla Jamaludin at Tuesday, April 05, 2011
Reactions: 
0 comments
I couldn't tell u my feeling..
Banyak kepada takut..
Yela,penah chilla g majlis orang tetamu dia xsampai 100org padahal pasang 4khemah,sedey sgt..
Doakan la majlis chilla berjalan lancar..
i dunno how its looks like..
sume chilla arrange sendiri (not so la)..
so pada hari tersebut adela chilla mnta tlg kakak n sedara2..
hope kawan2 yg dijemput dtg..
rindu nk jumpe sume..
minta2 majlis tu meriahla kn..AMIN.

Semalam saje tanye en tunang pe perasaan dia..
sebenarnye dr minggu lps ktorg lancarkan 1 misi..
Misi tidak berjumpe 2 minggu sebelum nikah!huhu
Ia berjalan lancar but itula..
"hadirnya wanita utk melengkapi hidup lelaki"
he's realize he really forgot about my buzday which is 2 april..
mula2 agak sedey gak cz dr pg sampai mlm dia xcontact..
but after that chilla cm da xkesah da.
usually pompuan je yg ingat tarikh2 spesel ni..lelaki sgt jarang la,klw ade pon mayb chilla yg nek muak plak nanti.huhu
berbalik pd perasaan en tunang, dia kate nervous sket je.haha
annoy sket la..chilla pon dunno how to act on that day.
len tau perasaan nk nikah ni..
so kwn2 cpt la nikah..haha
bley elak maksiat terutamanya.


minggu ni da rse wedding fever..
rse nk dok umah je..
but xbley gak,rabu n khamis kne gak cr brg lg.huhu
bkn laz minute..order brg makanan,org tu xwat delivery..
ade yg wat delivery pon service cm "tet"..


so let me stop here..
nex post chilla will update about all my vendor..
really friendly and xpenah penat melayan karenah chilla ni..
n after friday i will be someone's wife..
going to be mrs chairil asrul..
plz pray for me..
hope i will be a very gud wife for him. AMIN.





Tuesday, March 8, 2011

5 Signs He Thinks U R D 1!

Posted by Chilla Jamaludin at Tuesday, March 08, 2011
Reactions: 
0 comments
Forget asking your boyfriend how he feels about your future together — that conversation just freaks guys out! Instead, learn to read the signals. If you've noticed any of these telling behaviors, it's official — the guy thinks you're wifey material.


1. He wants to spend the holidays with you — wherever that takes him.


If he's willing to forgo his childhood traditions and chill at your parents' place — or skip family time altogether and take a trip with you — that means he's been thinking about creating new traditions and memories with you.


Related: 6 Surprising Facts You Don't Know About Men Today


2. He invites you to his best friend's wedding — without being pushed.


Watching a close buddy walk down the aisle is a momentous occasion. And he wouldn't want to share that with just any girl, especially since there are bound to be plenty of "So, are you two next?" comments. If your man invited you (and he seems psyched to have you there), chances are he foresees the possibility of you two walking down the aisle in the future.


Related: Will Your Relationship Survive The Holidays?


3. He drops the phrase "our kids".


Not to man-bash, but most guys have a hard time even thinking about starting a family until they meet the right girl. Saying something as seemingly minor as, "We wouldn't let our kids be that rude" means he's not only imagining it, he's expecting it to happen. And the thought doesn't send him running off to his man cave.


Related: Hollywood Women Who Date Players


4. He's cried in front of you.


Whether he’s shed tears while watching The Notebook or because his dog died, he feels like he can be vulnerable around you. Taking off his macho nothing-can-hurt-me armor shows that he’s not afraid of being himself. If he doesn't try to hide it or act embarrassed, that could mean he’s envisioning going through a lot of ups and downs with you by his side. And he wants to be sure you’re cool with seeing his not-so-manly moments.


Related: Why Love is Harder in The Winter


5. He's suddenly very responsible about finances.


Men tend to feel like they should be in a good place, money-wise before settling down with a woman. (Sure, it sounds old school, but it's true.) So if he seems more concerned with getting that promotion, contributing to his savings account, and opening a 401k, that's a sign he wants to be able to support someone in the near future (ahem, you).


Related: 8 Hairstyles Men Love


 
 
 
By Gabrielle Frank & Sources: Relationship experts Dan Lier and Mike Lindstrom, authors of Dan & Mike's Guide to Men, and George Weinberg, PhD and author of Why Men Won't Commit.

Wednesday, February 23, 2011

Risau..risau..risau..risau!

Posted by Chilla Jamaludin at Wednesday, February 23, 2011
Reactions: 
2 comments
Kenape aku skang bercelaru sangat..blur? Lagi 44 hari lagi bersamaan dengan 6 minggu je lagi..ni bukan masalah aku dengan CHE CHAIRIL ASRUL BIN CHE DIN. Ni masalah dalaman aku sendiri..emosi yang entah ape2.


Benda yang xselesai lagi :

  • Karikatur utk BUNTING (DONE)

  • Remind sume vendor : Mini muffin, CupcakeCHEK, Jemari Kreatif, Sweetdesign & NoorCollection. (DONE)

  • Beli setem & pos kad pada kawan-kawan. (lagi 2 trip for selangor area)

  • Daftar NIKAH! (parents da hantar kan td..alhamdulillah)

  • Bayar duit DEWAN. (DONE)

  • Bayar 80% duit SRI PAYUNG.

  • Beli kasut & perfume. (DONE)

  • Hantar brg hantaran ke Bangi.

  • Nak outdoor photoshoot kt ne?

  • Settle kesemua bayaran dengan SATRI, TROPICA MELOR & SRI PAYUNG.



Banyak kan? Hope yang highlight tu settle before chilla masuk keje baru.

Keje baru ni bukanlah masalah but bila ade pilihan lain tu wat chilla cepat berubah hati..xsemestinya company sekarang ni xbagus but dalam rela paksa chilla perlu buat keputusan yang terbaik untuk kehidupan yang akan datang..pada awal pekerjaan di sini chilla pernah cakap ni tempat terakhir chilla akan bekerja & memang chilla xpenah pikir nak cari keje lain da..tetiba ade satu company ni call kate nak interview..masalahnye company ni chilla anta resume sebelum chilla masuk keje cni lg..mase nak wat keputusan tu berperang gak la dengan perasaan sendiri..tapi akhirnye chilla pilih pekerjaan baru ini..ade dua sebab nape chilla berubah arah.

Dapat bidang yang chilla idamkan sejak sekolah lagi but sepanjang 2tahun bekerja ni asyik dapat akaun je but now da dpt SECRETARY. Chilla akan jadikan ia sebagai asas permulaan kerjaya.

Hari minggu chilla amat menyeronokkan kalau dapat berehat bersama keluarga.

tentang masa depan chilla malas nk pk sgt sekarang..pasrah & redha dgn ketentuan-NYA.



Sebenarnya..

Kita tidak dapat mengubah masa lalu

Kita tidak dapat mengubah tingkah laku orang

Kita tidak dapat mengubah apa yang pasti terjadi

Satu hal yang dapat kita ubah

adalah satu hal yang dapat kita kontrol,

dan itu adalah sikap kita.

Aku semakin yakin bahawa hidup adalah

10 persen dari apa yang sebenarnya terjadi pada diri kita,

dan 90 persen adalah bagaimana sikap kita menghadapinya.



Wednesday, January 26, 2011

Usaha Tangga Kejayaan!

Posted by Chilla Jamaludin at Wednesday, January 26, 2011
Reactions: 
0 comments
Sedikit kecewa kerana ape yg dirancang tidak menjadi..erm,harus diingat KITA YANG MERANCANG TETAPI TUHAN YANG MENENTUKAN SEGALANYA..mungkin ade hikmah nye. Sebenarnye tak kesah sgt tapi tak suka la kne marah..nk menghadap Abg Chai & Ayahanda.



HIV test kne postpone cz chilla xwat appointment..maksudnye nk reg nikah pon kne postpone gak.huhu. xdapat tarikh cantek. Xcantek pon xpela,janji hati senang & penuh rela. Itupon atas jase mummy nk call klinik kre dia nk back up blk cz b4 diz asyik ckp xyh wat appointment cz mase angah dulu walk in je..tu yg smlm chilla tension till chilla tercakap “tu 2tahun yg lalu la!”. Seb bek terus dapat tarikh yg ok gak..thanx mummy. Skang ni x tau pe respon Abg Chai & Ayah..cz dorg tu slalu bz takot time xkne kang sia2 kne mrh blk..erm,redha jela cz ni kn keputusan utk mse depan cz u have to choose only 1!



Yg happy nye ble smlm chilla view facebook dapatla 1 butik yg wat henna ke rumah. Tetibe tadi terus dapat call yg pemilik henna tu kate dia free pada tarikh tersebut..harga pon berbaloi..dengan hanye RM120 boleh pkai pada 5 pasang tgn..corak yg tiada limit & sekiranya ade pertambahan corak yg bkn design dia pon xde adding cost! Sungguh berbaloi..impian ku tercapai..

Friday, January 14, 2011

3 bulan 2 hari & beberapa jam,minit dan saat..

Posted by Chilla Jamaludin at Friday, January 14, 2011
Reactions: 
2 comments
Waktu berjalan amat pantas..
Sedar xsedar masa berlalu meninggal aku..
Masa itu tidak menunggu..

Ayahku mula bising pasal daftar nikah n HIV test..
aku plan nk wat dalam bulan Feb ni then terus anta kt Pejabat Agama..
Nape? da terlewat sangat ke..
Rungutan beberapa orang ttg persiapan aku wat aku lebih gementar..
Lagi pening bila memikirkan beberapa "supplier" yang membatalkan "agreement" di saat akhir atau dorg xupdate aku langsung even aku hantar email..
nak cari HENNA lg susah..
mne ade org yg wat henna dtg ke umah charge RM150 je..
ade pon sampai rm400..
rse cm xberbaloi la..
kwn2 ade suggestion??

dengan baju nikah pon xtempah lagi..
insyallah sabtu ni..
but ble da cmni aku rase aku cm sambil lewa plak.


bende yg still PENDING yg aku rse xsesuai lgsg pada saat2 getir ni :
  • Baju nikah
  • Kad kahwin
  • Confirm Pelamin & catering
  • Henna
  • Daftar nikah
  • MC & org bce doa
  • Barang hantaran

Ya tuhan ku,ampuni la dosa2 hambamu yg terlampau banyak ni..
da xlarat nk pikir..
lg2 dapat en tunang yg lbh fokus pd kerja..aish.
minta2 after nikah dia akn lbh fokus pd aku yg sgt gedik ni. AMIN.